A kriptopénz tárcák típusai és használatuk

Vásárlás most!

Ha röviden akarnánk elmagyarázni, akkor olyan eszköznek nevezhetjük a kriptopénz tárcákat, amiken keresztül a blokklánc hálózattal léphetünk interakcióba. Sokféle kriptotárca típus van, ezeket három nagy csoportba sorolhatjuk: szoftver, hardver és papír alapú tárcák. A működési mechanizmusok szerint megkülönböztetünk forró és hideg tárcákat is.

A tárcatípusok közül a szoftveres tárcák a legelterjedtebbek és a legkényelmesebb a használatuk. A hardware tárcák a legbiztonságosabbak, míg a papír alapú tárcákat ma már kevésbé használják és elavultnak számítanak.

Hogyan működnek a kriptotárcák?

A közhiedelemmel ellentétben a tárcák valójában nem is tárolnak kriptovalutákat. Igazából ezek a tárcák csak előállítják azt az információt, ami szükséges a kriptopénz küldésére és fogadására a blokklánc tranzakciókon keresztül. Ilyen információ többek között a publikus és privát kulcsok egy vagy több párja.

A tárca tartalmaz egy címet is, ami egy alfanumerikus azonosító, ami a publikus és privát kulcsok alapján generálódik. Ez a cím egy speciális helyet jelöl a blokkláncon, ahová a kriptopénz küldhető. Ezt a címet oszthatod meg azzal, aki neked utalni szeretne, de sohase oszd meg a privát kulcsodat.

A privát kulcs teszi lehetővé, hogy hozzáférj a kriptovalutáidhoz a tárcától függetlenül. Tehát ha a számítógépedet vagy az okostelefonod feltörték, még mindig hozzáférhetsz a kriptóidhoz más eszközön keresztül feltéve, ha tudod a privát kulcsodat.

Forró vs. hideg tárcák

Forró tárcának nevezzük azokat a tárcákat, amelyek az internethez kapcsolódnak. Például ha a Coinmixeden létrehozol egy számlát és kriptopénzt küldesz a tárcádba, akkor forró tárcaként használod. Ezeket a tárcákat nagyon könnyű létrehozni, és hozzáférhetőségük is nagyon egyszerű, így kiválóan alkalmasak kereskedőknek és gyakori felhasználóknak.

A hideg tárcák ezzel szemben nem csatlakoznak az internethez. Egy fizikai médiumot használnak, ami offline tárolja a kulcsot, és így teljes körűen védve van az online hacker támadásokkal szemben. Ezért tehát sokkal biztonságosabb mint a forró tárca, és elsősorban hosszú távú kriptobefeketetőknek ajánlott.

A szoftver tárcák

Ennek a tárcának is sok típusa létezik, mindegyik egyedi jellegzetességgel. A legtöbb valamilyen formában csatlakozik az internethez, így forró tárcának számítanak. A leggyakoribb típusok: webes, asztali számítógép és mobiltárcák.

Webes tárcák

A webes tárcákat mindössze egy webböngészőn keresztül is elérheted mindenféle letöltés és telepítés nélkül. A tárcák létrehozásánál egy szigorú jelszót kell megadni, amivel véded azt. Néhány szolgáltató tárolja és menedzseli is a privát kulcsodat, ami főleg a tapasztalatlan felhasználóknak lehet könnyebbség, azonban ez nagyon veszélyes gyakorlat. Ha nem te saját magad tárolod a privát kulcsodat, akkor ezzel lényegében mások kezébe adod a kriptóidat. A legtöbb webtárca ezért megengedi, hogy egyedül vagy közösen ellenőrizve menedzseljétek a kulcsokat. Ezért mielőtt ilyen típusú tárcát választasz, jól utána kell járni a technikai feltételeknek.

Asztali számítógép típusú tárcák

Ezeknek a tárcatípusoknak az előfeltétele, hogy valamilyen programot letölts és telepíts a számítógépedre. Ezek a tárcák teljes ellenőrzést biztosítanak a kulcsok és a kriptopénzek felett. Telepítés után egy ‘wallet.dat’ típusú fájl keletkezik a gépeden, ami tartalmazza privát kulcsodat, ezért nagyon fontos, hogy valamilyen jelszóval védd le ezt a fájlt. Ha titkosítod az asztali tárcádat, akkor minden egyes alkalommal meg kell adnod a jelszót a szoftver futtatásához, hogy olvasni tudja a wallet.dat fájlt. Ha elveszted ezt a fájlt, vagy elfelejted a jelszót, nagy valószínűséggel elvesztetted a kriptóidat is.

Így nagyon fontos, hogy back-up formában biztonságos helyen tárold valahol ezt a wallet.dat fájlt, vagy alternatívaként exportáld ki a kapcsolódó privát kulcsot. Ebben az esetben, ha a számítógéped netán felmondja a szolgálatot, még mindig hozzá fogsz férni a tárcádhoz egy másik eszközön.

Általánosságban ez a tárcatípus biztonságosabb mint a webes tárca, de telepítés előtt meg kell győződnöd róla, hogy a gépeden nincs semmilyen vírus vagy egyéb malware program, ami el tudná lopni a jelszavadat.

Mobiltárcák

A mobiltárcák hasonlóan működnek mint az asztali számítógép tárcák, annyi eltéréssel, hogy kifejezetten okostelefonra vannak tervezve az applikációk. Nagyon kényelmesen használhatók, ugyanis a kriptovaluták küldése és fogadása egy QR kód beolvasásával is megoldható, így a mindennapi használatot nagyon megkönnyíti.

A számítógépekhez hasonló a mobilapplikációk is ki vannak téve a malware fertőzések és a rosszindulatú alkalmazások veszélyének, így erősen ajánlott jelszóval védeni az applikációt, és biztos helyen tárolni a privát kulcsodat.

Hardver tárcák

Ezek a tárcák fizikai, elektronikus eszközök, amelyek random számgenerátort használnak a publikus és privát kulcsok legenerálásához. A kulcs aztán magán az eszközön van tárolva, ami nem csatlakozik az internethez. Így ezeket hideg típusú tárcáknak tekintjük, és az egyik legbiztonságosabb alternatívái a tárcáknak. Ezeknél kockázatként merül fel, ha a firmware frissítés telepítése rosszul sikerül, akkor nem tudunk hozzáférni a kulcshoz. Kevésbé felhasználóbarát a használatuk összevetve a forró tárcákkal, mert nehezebb elérni a tárolt kriptóinkat.

Erősen ajánlott a hardver tárcák használata azoknak, akik hosszútávon akarnak kriptovalutát tárolni vagy nagy mennyiségben halmoztak fel belőle. A legtöbb gyártó ma már PIN kóddal védi az eszközt, és helyreállítási jelszó beállítását is engedik, ha a tárcánk valami oknál fogva elveszne.

Papír alapú tárcák

A papír alapú tárca lényegében egy darab papír, amire QR kód formában van kinyomtatva a kriptocím és a privát kulcs. Ezeket a kódokat be kell olvasni a tranzakciók végrehajtásához. Néhány papír alapú tárca weboldal engedélyezi letölteni a kódjukat, amivel offline lehet új címet és privát kulcsot generálni. Ez a mechanizmus sokkal biztonságosabb, és hideg tárcának is tekinthetjük.

A papírtárcák használata ma azonban már végképp nem ajánlott, ugyanis egyik legnagyobb hátránya, hogy a tárolt kriptovalutát csak egyben lehet elküldeni, nincs lehetőség részegységek utalására. Így ha például a 10 BTC-ből 2 BTC-t szeretnél utalni, először az egész összeget el kell utalnod például egy mobiltárcába, onnan elutaltatni a részegységet, majd a maradékot újra letárolhatod papírtárcán.

A biztonsági mentés fontossága

A tárcádhoz való hozzáférés elvesztése rendkívül költséges lehet, ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen készíts biztonsági mentést. A legtöbb esetben elégséges, ha biztonsági mentésben eltárolod a wallet.dat fájlodat és az úgynevezett seed frázist.

A seed kifejezés (seed phrase) lényegében egy gyökér kulcsként működik, amely lehetővé teszi a kulcsok és a címek legenerálását és hozzáférését a kriptotárcádban. Ha jelszóvédelemmel is elláttad a tárcádat, akkor arról is célszerű biztonsági mentést készíteni.

Záró gondolatok

A kriptotárcák integrált részei a Bitcoin és más kriptovaluták használatának, amelyek az infrastruktúra alapelemeiként lehetővé teszik a kriptopénzek küldését és fogadását a blokklánc hálózaton keresztül. Minden tárcának megvan az előnye és a hátránya, így nagyon fontos, hogy mielőtt kiválasztasz egyet, gondold át, te mire fogod használni, és neked melyik felel majd meg a legjobban.

Vásárlás most!
Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget