defi globális pénzügyek

A DeFi átalakíthatja a globális pénzügyeket

A Wharton School of Business úgy véli, hogy a DeFi nagy potenciállal rendelkezik, de elismeri, hogy az iparág még éretlen.

A Pennsylvaniai Egyetemhez tartozó Wharton nemrég publikálta a “DeFi Beyond the Hype” című jelentését, amelyet a Világgazdasági Fórummal együttműködve készített.

A világhírű üzleti iskola szerint a DeFi iparágban megvan a potenciál, hogy átalakítsa a globális pénzügyeket. A mai napig azonban még nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

“A DeFi-ben megvan a potenciál, hogy átalakítsa a globális pénzügyeket, de az eddigi tevékenység alapján elmondható, hogy a digitális eszközök tulajdonosainak közössége a spekulációra, a tőkeáttételre és a hozamtermelésre koncentrál” – áll a jelentésben, hozzátéve, hogy az innovatív és még igazán újnak számító iparág számos kockázatnak van kitéve.

A DeFi helyzete a Wharton szerint

A DeFi Pulse, a DeFi növekedését nyomon követő adatplatform szerint több mint 54 milliárd dollár van zárolva a DeFi szektorban. Ez a szám tavaly még 1 milliárd dollár alatt volt.

Az elképesztő mértékben növekvő iparágban a Wharton jelentése szerint hat fő felhasználási terület van: a stabilcoinok, a decentralizált tőzsdék (DEX), a hitelek, a származékos termékek, a biztosítások, a vagyonkezelési és kiegészítő szolgáltatások, beleértve a tárcákat is.

A jelentés szerint az ágazat legfőbb előnyei közé tartozik a pénzügyi eszközök kereskedésének csökkentett tranzakciós költségei. Emellett a DeFi nagyobb átláthatóságot, az érdekeltek nagyobb ellenőrzését, jobb piacra jutást és gyorsabb elszámolást tesz lehetővé, a hagyományos pénzügyi piacoknál.

“A DeFi még mindig fiatal, ez igaz, de itt az ideje, hogy felkaroljuk ezt az új, engedély nélküli technológiát, és részesei legyünk valami különlegesnek” – mondta Charles Storry, a Phuture növekedési vezetője, hozzátéve: “Itt az ideje, hogy felálljunk a pálya széléről”.

“Mint a blokklánc technológiának általában, a DeFi-nek is van egy lelkes evangélista bázisa, akik a hatékonyság, az átláthatóság, az innováció és a pénzügyi befogadás terén rejlő lehetőségeket hirdetik” – áll a jelentésben, hozzátéve, hogy “vannak kritikusai, kockázatai és ismeretlen területei is”.

Ezek közé a kockázatok közé tartozik a csalás, a szabályozási bizonytalanság és a kiforratlan technológia. A dokumentum szerint a mai iparágat a rejtett centralizált irányítás veszélye is fenyegeti, ahol egyes szereplők aránytalanul nagy befolyással rendelkezhetnek mások felett.

Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget