Bitcoin hard forkok

A Bitcoin hard forkok története

Vásárlás most!

2009. elején egy titokzatos kriptovaluta fejlesztő vagy fejlesztők egy csoportja Satoshi Nakamoto álnéven kiadott egy szoftverprogramot, ami megalkotta az első digitális kriptovalutát, a Bitcoint.
Azóta a Bitcoin elindult világhódító útjára, ma már az utca átlagos embere is hallott róla, és száznál is több új kriptovaluta megalkotását inspirálta az elmúlt évtizedben.

A Coinmixeden 1-2 azonosítás után 1-2 óra alatt hozzáférhetsz kriptopénzedhez. Gyors kereskedés és olyan kriptókkal is kereskedhetsz, amivel sehol máshol!

A legtöbb kriptovaluta kihasználja azokat a szempontokat és aspektusokat, amik az eredeti Satoshi-féle programban és koncepcióban is már működtek. Mások veszik a bitcoin modellt  egyszerűen csak adaptálják a saját kriptovalutájukban, vannak pedig olyanok, akik fejleszteni próbálják és új funkciókkal bővítik.

Néhány esetben a Bitcoinnak különböző variációit alkották meg, amely ugyanarra a mögöttes koncepcióra és programra épül mint az eredeti, de mégis különbözik tőle. Ezekben a szituációkban a bitcoin blokklánc egy speciális folyamaton, az ún. ‘fork’-on esett át, ami során a blokklánc maga két elkülönült egységgé vált.

Ez a fork folyamat az, amely során létrejöttek a különféle digitális valuták a Bitcoinhoz hasonló névvel mint a Bitcoin Cash, Bitcoin Gold. Egy átlagos kriptobefektetőnek nehéz lehet megkülönböztetni ezeket a kriptopénzeket, beazonosítani és egy idővonalra tenni ezeket a forkokat. Ebben a cikkünkben most mi összefoglaljuk az elmúlt évek legfontosabb forkjait a bitcoin blokkláncon.

A genezis blokk

2009-ben miután megjelent a Bitcoin, Satoshi kibányászta az első blokkot a bitcoin blokkláncon. Ezt a blokkot azóta genezis blokknak hívják, és a kriptovaluta alapítását képviseli a kriptovilágban. Satoshi a kezdeti időszakban több változtatást is eszközölt a bitcoin hálózatban, ahogy azonban a bitcoin használók és bányászok száma fokozatosan növekedett, bármiféle változtatás egyre bonyolultabbá vált.
Az a tény, hogy egy személy vagy csoport sem tudja meghatározni, hogy mikor és hogyan lehet a bitcoint frissíteni, szintén komplexszé teszi a rendszer frissítését. A genezis blokk megalkotása utáni években több hard fork is történt a blokkláncon.

A bitcoin hard forkok során a szoftveren, amely a bitcoint valósítja meg és a bányászási eljárásokat irányítja, frissítést hajtanak végre. Ha a felhasználó frissíti a saját szoftverét, ez az új verzió visszautasít minden tranzakciót a régi szoftverből, és lényegében egy új blokklánc ágat hoz létre. Azonban azok a felhasználók, akik megtartják a régi szoftververziót, továbbra is végrehajtják a tranzakciókat, így lényegében két párhuzamos tranzakciócsomag fut két külön láncon.

Bitcoin XT

A Bitcoin XT volt az első említésre méltó hardforkja a bitcoinnak. A szoftvert Mike Hearn indította 2014-ben, és rengeteg új funkció beillesztését ígérte. Amíg a bitcoin korábbi verziói 7 tranzakció feldolgozását engedték egy másodperc alatt, a Bitcoin XT 24 tranzakciót akart futtatni másodpercenként. Ennek érdekében a javaslata az volt, hogy a blokkok méretét növelni kell 1 MB-ról 8 MB-re.

A Bitcoin XT kezdetben nagy siker volt, 2015. nyarán egyidejűleg 1000 gépen is futott, azonban néhány hónappal később a projekt elvesztette a felhasználók érdeklődését, és hagyták az egészet meghalni. A Bitcoin XT technikailag még mindig létezik, de ma már nagyon-nagyon kevesen használják.

Bitcoin Classic

Ahogy a Bitcoin XT elvesztette a szerepét, a közösség néhány tagja ennek ellenére is szerette volna megnövelni a blokkok méretét. Így a fejlesztők egy csoportja 2016. elején elindította a Bitcoin Classic tokent. A XT-vel ellentétben ők a blokkok méretét csupán 2 MB-re emelték meg a 8 helyett. Az első pár hónapban 2016-ban itt is hatalmas volt az érdeklődés, 2000 node is futott egyidejűleg. Habár a projekt még ma is létezik, néhány fejlesztő komoly munkát öl a fenntartásába, azonban a közösség nagy része már elpártolt tőle, és más coinok felé fordultak.

Bitcoin Unlimited

A Bitcoin Unlimited két évvel az indulása után is valamiféle enigma maradt. A projekt fejlesztői kiadták a kódot, de nem definiálták, hogy milyen típusú fork szükséges hozzá. Ez a token azzal is megkülönbözteti magát, hogy a bányászok maguk dönthetik el, milyen méretű blokkokat akarnak bányászni, és a node és a bányászok számától függően akár 16 MB-ig növelhetik a blokkok méretét. Habár van benne jó elképzelés, a Bitcoin Unlimitednek nem sikerült betörni a köztudatba.

Segregated Witness

A Bitcoin egyik kulcsfejlesztője, Peter Wuille Segregated Witness (SegWit) néven prezentálta az ötletét 2015 végén. Egyszerűen fogalmazva a SegWit azt tűzte ki célul, hogy minden egyes bitcoin tranzakció méretét csökkentse, ami lehetővé teszi egyszerre több tranzakció futtatását is az adott időpontban. Technikailag ezt egy soft forknak tekintjük, ami azt jelenti, hogy visszamenőlegesen kompatibilis a Bitcoin protokolljával.

Bitcoin Cash

A SegWitre válaszul néhány bitcoin fejlesztő és felhasználó egy hard forkot kezdeményezett, hogy elkerüljék a protokollfrissítést, amit a SegWit magával hozott. Ennek a hard forknak lett az eredménye a Bitcoin Cash. Ez a fő blokklánctól 2017. augusztusában vált le, amikor a bitcoin tárcák visszautasították a bitcoin tranzakciókat és a blokkokat. A blokkok mérete 8 MB, és nem adaptálta a SegWit protokollt.

A Bitcoin Cash lett a legsikeresebb hard forkja a genezis kriptovalutának. Ebben a pillanatban a negyedik legnagyobb digitális valuta piaci kapitalizáció alapján, ami köszönhető annak is, hogy jó néhány prominens szereplő a kriptovilágban beállt mögé, és sok híres kriptotőzsde is rögtön listázta a Bitcoin Casht.

Bitcoin Gold

A Bitcoin Gold is egy hard fork eredménye, ami a Bitcoin Cash forkját követte pár hónappal később 2017. októberében. Ennek a hard forknak a megalkotói arra törekedtek, hogy visszaállítsák a bányászási funkciót alap grafikus feldolgozó egységekre (GPU), mivel úgy érezték, hogy a bányászás egyre specializáltabb lett egyedi eszközökkel és szükséges speciális hardverekkel.

A Bitcoin Gold hard fork egy egyedi funkciója lett az úgy nevezett ‘post-mine’, egy folyamat, amely során a fejlesztői csapat 100.000 coint bányászott ki, miután a hard fork lezajlott. Ezeknek a coinoknak a nagy része egy alapítványba került, amelynek küldetése a Bitcoin Gold ökoszisztéma fejlesztése és pénzügyi támogatása lesz, amiből finanszírozhatóvá válik a fejlesztők fizetése is.

Általánosságban elmondható, hogy a Bitcoin Gold nagyon hasonló az eredeti Bitcoin alapelvekhez, azonban lényeges eltérés a Proof-of-work algoritmus, amit a bányászoknak követni kell.

SegWit2x

Mikor a SegWit megvalósult 2017. augusztusában, a fejlesztők a protokollfrissítés második komponensét is tervezték. Ez a kiegészítés, amit SegWit2x-nek neveznek, egy hard forkot fog kiváltani, ami 2 MB-ra írja elő a blokkok méretét. Eredetileg a SegWit2x hard fork megvalósulása 2017. novemberében volt tervezve, azonban a bitcoin közösség tagjai és aktív vállalatok, akik eredetileg támogatták a protokollfrissítést, kiléptek a második komponens mögül. Ennek az egyik eredménye lett az opcionális SegWit2x replay védelem, aminek nagy hatása lett volna azokra a tranzakciótípusokra, amit az új fork elfogadott volna.

2017. november 8-án a SegWit2x mögött működő csapat bejelentette, hogy törlik a tervezett hardforkot a korábbi forkot támogatók közötti egyetnemértés miatt.

Konklúzió

Láthatjuk, hogy az elmúlt rövid időszakban a bitcoin nagyszámú forkot szült. Sőt, ha mélyebbre tekintünk, akkor kiderül, hogy a Bitcoint már több mint 100-szor forkolták meg. Habár senki sem mondhatja biztosra, de a jövőben a kriptovaluta nagy valószínűséggel további soft és hard forkokat hoz magával. Ezzel fokozatosan növelve a kriptoközösség tagjainak számát és egyre komplikáltabbá téve azt egyidejűleg.

Bitcoin hard forkok

Vásárlás most!
Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget