3 ezer milliárd dollár felett a kripto piac, lekörözte a legnagyobb részvényeket

3 ezer milliárd dollár felett a kripto piac, lekörözte a legnagyobb részvényeket

Újabb rekord héten vagyunk túl a kripto piaccal kapcsolatban. A teljes kriptopiaci kapitalizáció, azaz az összes érme dollárban kifejezett értéke átlépte a 3 ezer milliárd dollárt. A 10 legjobb token közül 3 – az Ethereum, a Solana és a Polkadot új rekord árfolyamot is könyvelt, miközben a bitcoin is a mindenkori csúcs közelében jár.

Ez történt a héten a bitcoinnal: metaverzum mindenhol

Azután, hogy november elején a Facebook bejelentette, hogy átváltja a márkáját Metára, nem kellett sok idő ahhoz, hogy a piac is reagáljon. Mivel a hírek szerint a Meta támogatni fogja az NFT-ket, egymás után kezdtek el olyan projektek felpörögni, mint a Decentraland, a The Sandbox és az Axie Infinity, amíg mind a digitális valóság egy-egy szegletét fedik le.

Úgy tűnik, a Microsoft Teams jövője (is) a Metaverzumban van. A világ egyik legnagyobb vállalata azt tervezi, hogy 2022 elejétől bevezeti a Mesh for Teams szolgáltatást. A termék lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy metaverzumokat hozzanak létre, az emberek pedig virtuális környezetben működjenek együtt. Ezáltal lehetővé teszik majd az emberek számára, hogy személyre szabott avatarok segítségével fizikailag is jelen lennének a megbeszéléseken. Az avatarok működési elvét pedig ugyanúgy a NFT-k adnák, mint a Facebook esetében.

személyre szabott avatarok segítségével fizikailag is jelen lennének a megbeszéléseken

És ez még nem minden.

Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalához benyújtott feljegyzések szerint a Nike ikonikus márkája kérelmeket nyújtott be „Just do it” digitális logójára. Egyben rávilágítanak arra, hogy a Nike a Metaverse számára készíti elő termékeit. De a Nike mellett a héten bejelentette Quentin Tarantino, hogy a Ponyvaregény kivágott jeleneteiből készítene NFT-ket és a Warner Bros is előállt az új Mátrix film kapcsán 100 ezer új mátrix NFT avatarral. Az NFT vonat tehát megállíthatatlanul dübörög előre, ami egyértelműen meglátszik az Ethereum árfolyamán is, ami a legtöbb projekt alapját jelentő okos szerződés platformot adja.

13 éves a bitcoin fehér könyve

Az NFT őrület mellett azonban nem mehetünk el a már rangidőssé érett bitcoin (egyik) születésnapja mellett. Tizenhárom év telt el azóta, hogy a Bitcoin álnevet használó megalkotója – Satoshi Nakamoto – kiadta a kriptovaluta fehér könyvét.

13 éves a bitcoin fehér könyve

A Bitcoin fehér könyve elmagyarázza, hogy mi a probléma a központosított elektronikus fizetési rendszerekkel, mint amilyenek a bankok és pénzintézetek. Ugyanakkor egyben javaslatot tesz arra is, hogy egy hamisításbiztos, decentralizált peer-to-peer protokoll – a Bitcoin rendszere – hogyan oldja meg ezt a problémát.

Leegyszerűsítve, Satoshi megoldásának újdonsága az volt, hogy teljesen felszámolja a központosított, harmadik féltől származó hálózatot. Így lehetővé teszi az emberek számára, hogy saját bankjukká váljanak, és anélkül bonyolítsák le egymással a tranzakciókat, hogy a tranzakció feldolgozását egy harmadik félre bízzák. A javasolt rendszer alapját a kriptográfia teszi biztonságossá, amely egyben lefektette a ma ismert kriptovaluták gerincét, a blokklánc technológia alapjait.

Rekord piaci kapitalizációval körözi le a kriptopiac a legnagyobb részvényeket

13 év alatt hatalmasat nőtt a kriptopénz piac, amit a hétfői piaci kapitalizációs számok új rekordja koronázott.

A hétfő délelőtti ázsiai kereskedési órák során tapasztalt pozitív piaci lendület a teljes kriptopénz piac össz értékét 3%-kal emelte meg. Ez pedig minden idők csúcsára, 3000 milliárd dollár fölé lökte a szektor értékét a délelőtti órákban.

A teljes piaci kapitalizáció az elmúlt hét napban 8%-kal, az elmúlt 30 napban pedig 25%-kal nőtt. 2021 eleje óta szédületes 284%-kal nőtt az értéke a kriptovalutáknak, ami azt jelenti, hogy a január 1-jei 775 milliárd dollárhoz további 2200 milliárd dollár érkezett az év során a szektorba.

A kriptovaluta piac jelenleg már nagyobb, mint a világ legnagyobb vállalata

A kriptovaluta piac jelenleg már nagyobb, mint a világ legnagyobb vállalata piaci kapitalizációja szerint, amely a Microsoft 2500 milliárd dollárral. Azonban még mindig van hova növekedni. Az arany piaci kapitalizációja ugyanis négyszer ekkora, jelenleg 11500 milliárd dollárt tesz ki.

A kripto szektoron belül a bitcoin dominanciája bár csökkent az elmúlt hetekben, még mindig 40% felett van, több, mint 1100 milliárd dolláros összértékkel. Nagyjából annyit ér, mint a Tesla piaci értéke, vagy nem sokkal kevesebbet, mint az ezüst.

A második legnagyobb kriptopénz, az Ethereum piaci kapitalizációja 560 milliárd dollár, ami azt jelenti, már lekörözte a JP Morgan nagybankot összértékben.

BTC/USD árfolyam grafikon

Kezdetben még a Bitcoin nem tudott érdemi növekedést produkálni az elmúlt héten, és csak körülbelül oldalazgatott a hét folyamán. Ennek ellenére ez sem volt teljesen zökkenőmentes, mivel az árfolyam múlt hétfőn 60 000 dollárra süllyedt, miközben kedden már 64 000 dollár fölé pattant. Ott azonban nem tudott sokáig kitartani a BTC, az árfolyam a 61 000 dolláros szint környékére csorgott le a hétvégén.

Néhány napos konszolidációt követően a bitcoin végül döntő lépést tett, és 4000 dollárral feljebb került a hétfő hajnali kereskedési órákban. Míg a BTC néhány hajszállal maradt le minden idők csúcsától, 67 000 dollártól, az ETH már meg is ugrotta a múlt héten hozott új rekordot.  

A BTC jelenleg kevesebb mint 1%-kal marad el a 67 000 dolláros rekordtól, így a befektetők egyre izgatottabban várják a fejleményeket.

A BTC jelenleg kevesebb mint 1%-kal marad el a 67 000 dolláros rekordtól, így a befektetők egyre izgatottabban várják a fejleményeket

Az ETH pedig már a második csúcsát döntötte 1 hét alatt. Először a hét elején érte el az Ethereum minden idők csúcs árfolyamát, valamivel 4600 dollár felett, amikor a CME bejelentette a Micro ETH Futures termékét. A meglévő mikro BTC határidős ügyletek mellett a chicagoi CME tőzsde a mikro ETH határidős ügyleteket is felvette a kereskedhető termékek mellé. Ezek a kisebb névértékű határidős pozíciók, az eredeti szerződések egytizedéért kínálnak kitettséget az ETH-val szemben, ami jelentősen megkönnyíti sok befektető lehetőségét, hogy szabályozott keretek között hozzáférhessen a kripto szektorhoz. A CME mellett pedig a szintén intézményi kereskedésre szakosodott platform a Bakkt is bejelentette, hogy kibővíti kriptovaluta kínálatát az Ethereummal. Mindkét jelentős intézményi szereplőtől érkező hír hozzájárult a heti rekordhoz, amelyet hétfőn már felül is múlt az ETH.

Hétfőn a BTC 6%-ot erősödött az elmúlt 24 órában, és elérte a háromhetes rekordot. Ezzel a kriptovaluta kitört a két eltérő trendvonalból álló konszolidációs tartományból, egy Bull Pennant (emelkedő árbóc zászló) alakzatból.

a kriptovaluta kitört a két eltérő trendvonalból álló konszolidációs tartományból

A bikapiaci árbóczászló egy emelkedő trendet folytató alakzat, ami akkor jelenik meg, amikor egy eszköz egy háromszög-szerű ártartományban konszolidálódik egy erős feljebb ugrást követően (ezt nevezik zászlórúdnak). Általában a tartományból felfelé törekszik tovább az árfolyam, és a zászlórúd méretével megegyező hosszúságú profitcélt mér.

A Bitcoin szinte hozta a kötelező papírformát, ami az alakzatból való kitörést jelenti. Ennek eredményeként pedig megnőtt a valószínűsége, hogy folytatja a felfelé ívelő árfolyam mozgást. A profit cél a technikai elemzők szerint elérheti a zászlórúd magasságát, amely esetünkben több mint 12 300 dollár. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kitörési ponthoz képest (63300 dollár) hozzáadva a magasságot a 75 ezer dolláros bitcoin lehetősége egyre elérhetőbbé válik a kereskedők számára.

Coinmixed logo
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez

Likeolj bennünket!

Facebook Pagelike Widget